Thursday, 25 July 2013

Payudara boleh kendur akiba kasut tumit tinggi

Assalamuaalaikum
Awa jika anda gemar berkasut tumit tinggi!  Hasil laporan saintis dari New York menyatakan amalan pemakaian kasut tumit tinggi berterusan menjadi punca payudara menjadi kendur. Menurut saintis tersebut pemakaian kasut tumit tinggi akan menyebabkan otot-otot pectrolis major atau otot-otot kecil di bahagian dada menjadi lemah dan ini akan mengakibatkan payudara menjadi kendur dan tidak kelihatan menarik.
Kebanyakan wanita sanggup mengorbankan keselesaan semata-mata mahu kelihatan cantik, mengekalkan imej dan juga fesyen.  Pemakaian kasut tumit tinggi contohnya akan menampakkan gaya yang lebih elegan, nampak lebih seksi dan mengikuti fesyen.  Namun risiko yang bakal mereka hadapi adalah pengenduran payudara.  Pemakaian kasut ini akan menyebabkan otot dari bahagian belakang tumit sehingga ke bahagian belakang badan menjadi tegang.  Ini seterusnya membuatkan posisi badan secara tak langsung akan membongkok ke depan dan bahu akan merengkok ke hadapan.  Jika dibiarkan berterusan ia akan membetuk payudara ‘sag’ ke depan atau melurut ke bawah.
Semakin tinggi kasut anda, semakin kuat pula tekanan di bawah bebola kaki dan berlaku tekanan berlebihan di bahagian kaki hadapan.  Jadi sebaiknya bawalah kasut kedua yang lebih rendah tumitnya jika anda masih ingin bergaya dengan kasut tumit tinggi.  Pastikan ia hanya dipakai dalam tempoh yang singkat.
Baiki struktur otot yang mengendur
Ada tak caranya supaya kita dapat baiki struktur otot kita yang sudah mengendur tu ye? Jom kita baiki otot kendur dengan membaiki kandungan kolagen tubuh. Shaklee ada penyelesaiannya!
collagen
Shaklee Collagen Powder merupakan suplemen kolagen hebat yang mengandungi 4,000mg proprietari RSS (Red Snapper Scale) Collagen, kolagen yang berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak daripada sisik ikan merah. Kolagen bermolekul sangat ringan Shaklee, kira-kira 1,000 Dalton*, dapat diserap dengan mudah oleh badan dan dapat membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan.
Tujuh bahan utamanya termasuk, ekstrak biji benih Camellia japonica, ekstrak Pfaffia, kolagen ikan, ekstrak kerangkerangan, Lactobacillus acidophilus, vitamin C dan vitamin B yang digabungkan untuk meningkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan anda dari dalam ke luaran.
Shaklee Collagen Powder mudah larut dengan minuman dan makanan kegemaran anda. Setiap hidangan dipek di dalam satu uncang untuk memudahkan anda menggunakannya secara segera pada bila-bila masa dan di mana saja.

3 Tip Diet Orang Jepun

Assalamuaalaikum
Kadar obesiti di negara Jepun kurang daripada 4%! Sangat berbeza dibandingkan negara negara kita yang menduduki antara tangga teratas dalam senarai obesiti di dunia.  Bagaimana masyarakat Jepun dapat elakkan obesiti?  Ini dikaitkan dengan makanan tradisional mereka yang dikatakan antara menu paling sihat di dunia.
Menurut Daphne Miller penulis buku The Jungle Effect: The Healthiest Diets from Around the World, penduduk yang tinggal di daerah Okinawa Jepun khususnya boleh hisup sehingga 100 tahun jika dibandingkan dengan penduduk negara lain.
Diet Masyarakat Jepun
Mulakan dengan sup.  Sup miso merupakan sebahagian besar makanan termasuk sarapan.  Makanan berasaskan sup dapat memberikan rasa kenyang lebih lama dan mengurangkan pengambilan kalori pada hari tersebut.
Warnai pinggan anda dengan pelbagai warna makanan. Antara warna yang ada dalam menu mereka ialah warna merah, biru, hijau, putih dan hitam.  Dengan menambah pelbagai warna berbeza dalam hidangan, bermakna anda makan lebih rendah kalori, lebih tinggi serat, lebih banyak buah dan sayuran.  Maklumlah warna yang pelbagai ini boleh didapati dengan mengambil sayur dan buahan.
Berhenti sebelum kenyang! Nabi Muhammad s.a.w pun ajar kita supaya berhenti makan sebelum kenyang, bukan berhenti bila dah cukup kenyang! Penduduk Okinawa popular dengan pepatah ‘Hara hachi bu’ yang bermaksud ‘makanlah sehingga anda berasa 80% kenyang’.  Caranya dengan menunggu dahulu 5 minit selepas makan sebelum anda membuat keputusan untuk menambah hidangan lain.

6 Fakta E-Rokok

Assalamualaikum...
Macam-macam idea zaman moden ni. Kalau dulu orang hisap rokok daun, lepas tu ada rokok batang, sekarang ni rokok elektronik pula! Dunia semakin canggih, penyakit pun semakin moden. Ada yang menyatakan mereka bertukar kepada e-rokok sebagai alternatif untuk berhenti merokok.  Namun mengikut kata pakar, kajian awal menunjukkan e-rokok tidak selamat. 5 kajian di seluruh dunia menunjukkan e rokok meningkatkan kadar rintangan aliran udara, merendahkan tahap oksigen dalam aliran darah dan merangsang penghasilan plak dalam salur darah.  Kesannya pengguna akan mendapat sakit jantung! Owh ngerinya…
Food And Drug Administration (FDA) pernah ditanya tentang sejauh mana selamatnya e-rokok ini.  Melalui sampel analisis FDA ke atas 2 jenama rokok elektronik yang popular mendapati pelbagai tahap penggunaan nikotin dikesan mengandungi sebatian kimia toksik (karsinogen) punca kanser.
Fakta e-rokok
  • Kesan perokok pasif. Walaupun tiada masalah gangguan asap, namun kita yang berada di sekitar perokok ini terdedah kepada gejala kegatalan mata, hidung dan tekak. Kita bakal menjadi perokok pasif jenis wap air.
  • Larangan merokok. Walaupun ada yang mengatakan boleh merokok di mana-mana dengan e-rokok kerana tiada masalah asap, pakar menegaskan tiada bukti kukuh yang mengatakan bahawa wap air yang dibebaskan melalui e-rokok selamat. Malah e-rokok diharamkan penjualannya di Australia, Kanada dan Mexico.
  • FDA masih belum kawal? Menurut sumber, FDA sedang berusaha untuk meletakkan label ‘drug-delivery device ‘ pada e-rokok sebagai usaha kawalan. Namun pihak pengadilan merasakan jika e-rokok hendak dikawal, penggunaan rokok konvesional juga perlu dilakukan perkara yang sama.
  • Mahal. e-rokok menggunakan bateri, cecair nikotin juga perlu ditambah jika kerap digunakan. Malah harga untuk sebatang e-rokok harganya bermula RM150 -300.
  • Tidak mesra kanak-kanak. e-rokok didatangkan dalam pelbagai perasa seperti vanila, coklat, strawberi dan ada juga ditambah nikotin bagi menambah nikmat menghisap rokok. Bimbang keadaan ini akan menarik minat kanak-kanak untuk mencubanya.
  • Nikotin kawal sendiri. E-rokok ada yang mengandungi nikotin, ada yang sebaliknya bergantung pada citarasa perokok itu sendiri.
Hindari rokok
Antara supplement yang boleh diambil bagi mengurangkan keinginan merokok adalah dengan mengambil supplement yang tinggi antioksida seperti Vivix dan vitamin E.

Persediaan Berpuasa Kekal Cergas dan Bertenaga

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca Mama Shaklee.  Saya doakan semoga Allah kurniakan kesihatan yang baik dan memelihara kita semua dalam menghadapi bulan Ramadhan yang bakal menjelang tak lama lagi.
Lumrah bulan puasa memang kita akan alami letih, lesu, kurang bertenaga. Maklumlah puasa memang ujian untuk kita merasai lapar dan dahaga, di samping menahan diri dari melakukan perkara yang membatalkannya.
Tapi Ramadhan bukan alasan untuk kita bermalasa-malasan, bukan alasan untuk prestasi kerja menurun dan sebagainya.  Oleh itu  kita perlu berusaha bagi memastikan agar kita tak melepek langsung tak berdaya nak bekerja sepanjang Ramadhan. Malah kita juga perlu cergas dan bersemangat untuk melakukan lebih ibadah pada bulan Ramadhan yang mulia ini.  Bukankah bulan Rmadhan ini semua amalan akan dilipatgandakan pahalanya?  Bagaimana caranya untuk kekal cergas dan bersemangat?
Saya memilih untuk bersahur dan berbuka dengan ESP + Performance Drink (PD).  Alhamdulillah kami sekeluarga tak rasa lesu dan kering badan walaupun berpuasa, anak2 masih cergas boleh bermain bola walaupun berpuasa.
PD ni memang pilihan ramai terutama menjelang bulan Ramadhan.
Golongan yang sesuai mengambil Performance Drink:
  •   Mereka yang aktif bersukan.
  •   Mereka yang berpuasa (diambil semasa sahur dan berbuka).
  •   Mereka yang menghidap gout.
  •   Ibu yang menyusukan anak.
  •   Mereka yang kurang minum air.
  •   Mereka yang kerap sakit kepala.
  •   Mereka yang alami tanda-tanda nak demam atau sedang demam.
  •   Pilihan lebih sihat menggantikan minuman berkarbonat
PerformanceDrink

Performance Drink jauh lebih baik drpd minuman isotonik kerana:
  • Performance Drink kurang gula (less sugar).
  • Performance Drink bersifat isotonik iaitu mempunyai kepekatan karbohidrat yang sama dengan darah kita. Jadi ia lebih mudah diserap untuk menaikkan kadar gula dalam darah ke peringkat sepatutnya, dengan segera – kurang penat.
  • Performance Drink mengandungi sedikit natrium bagi mempercepatkan penyerapan cecair oleh tubuh – kurang haus.
Minuman Hidrasi Tulen – Sebelum, Semasa dan Selepas latihan
Penghilang Dahaga untuk Si Juara
Penyahhidratan merupakan penyebab biasa bagi kelesuan dan tahap pencapaian yang kurang memberangsangkan bagi para atlet. Shaklee Performance® terbukti secara klinikal untuk menyokong tahap hidrasi berbanding air.  Tambahan pula, Performance mempunyai lebih banyak elektrolit dan menyalurkan lebih banyak tenaga berbanding jenama minuman hidrasi yang lain.
Campuran Elektrolit OPTI-LTYE™ proprietari   dengan campuran unik karbohidrat kami  dapat memberikan tenaga segera dan berkekalan bagi menyokong hidrasi optimum.
Terbukti secara klinikal
Ujian makmal terhadap atlet dengan pencapaian cemerlang menunjukkan yang Performance Shaklee dapat:
•    Mengurangkan kehilangan bendalir bagi meningkatkan
hidrasi
•    Memberikan spektrum elektrolit yang menyeluruh termasuk
kalsium dan magnesium (bukan untuk jenama unggul)
•    Memelihara tahap gula dalam darah bagi mengekalkan
keupayaan tenaga dalam meningkatkan stamina.

Pengalaman Baru

Salam semua...Saya pengedar Shaklee Malaysia ID 960690.. Ini saya nak promo sikit tentang supplement yang baik untuk diri, anak-anak dan keluarga:-
 Kesihatan optimum - atasi letih /lesu,kurang selera makan 
 Supplement untuk ibu ketika hamil
 Kelemumur, rambut gugur
 Migrain
 kolesterol tinggi
 Penyusuan,
 Berpantang ketika bersalin atau operation,
 Diet, Untuk kurus, untuk tambah berat badan
 Kesuburan suami dan isteri, haid yg tidak teratur, keputihan.
 Sengal / kebas-kebas, kekejangan kaki, sakit lutut,osteoporosis,sendi otot (yg susah nak bangun s emasa solat atau duduk),
 Kecantikan kulit, jerawat,allergic, resdung dan eczema,
 Asthma bagi dewasa dan kanak- kanak..
 Gastrik,Sembelit/ Buasir,masalah pencernaan dan masalah bau badan
 Anemia,tekanan darah
 SLE, demam, selsema, cirit birit
Lain Produk2 untuk wanita, lelaki tak kira usia dari kanak-kanak satu tahun hingga dewasa dan juga meraka yang sudah berumur.

Harap pm saya untuk nak tahu supplement yg bersesuaian dgn masalah kesihatan anda, nak order & juga kalau nak menjadi ahli baru Shaklee...Terimakasih dan wasallam.